Przepis i sposób przygotowania na: Beza z kremem czekoladowym
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy małe ilości cukru nadal ubijając.
2
Nakładamy łyżką małe porcje na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 125 stopni.
3
Mleko mieszamy z cukrem i żelatyną. Odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała.
4
Do mleka dodajemy żółtka i ubijamy w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a krem wystygnie. Dodajemy brandy.
5
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dokładnie mieszamy śmietanę z masą.
6
Między dwie bezy nakładamy krem. W małym garnku rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami śmietany. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.