Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananas z kremem ptysiowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ananas świeży 1 sztuka
białka jaj 3 sztuki
cukier 1 szklanka
woda 4 łyżki
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ananas z kremem ptysiowym

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 1 - Ananas z kremem ptysiowym foto
2
Stopniowo dosypywać do nich połowę cukru i dolewać sok wyciśnięty z cytryny, cały czas ubijać.
Krok 2 - Ananas z kremem ptysiowym foto
3
Resztę cukru wsypać do garnka, dolać do niego wodę i gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje. Gorący syrop powoli wlewać do ubitych białek (cały czas ubijać). Gotowy krem schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Ananas z kremem ptysiowym foto
4
Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć do pucharków.
Krok 4 - Ananas z kremem ptysiowym foto
5
Krem ptysiowy przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów i wycisnąć na ananasa.
Krok 5 - Ananas z kremem ptysiowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 08.04.2013 07:47
Wspaniały deser
SmacznaPyza 09.02.2013 19:26
dobry taki krem, ale strasznie słodki
SmacznaPyza 09.02.2013 19:26
dobry taki krem, ale strasznie słodki
ALAGOR 16.10.2012 11:30
super deserek ;)
Mati13 21.07.2012 17:40
wspaniały deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak