Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola Jaś

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 1/2 kg
cebula 1 sztuka
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat 1 opakowanie
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
olej 4 łyżki
mąka 2-3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
majeranek 1 łyżka
boczek wędzony 20 dag
kiełbasa cienka 40 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola Jaś

Cebulę obrać. Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami gorącej wody. Odstawić na 2-3 godziny. Fasola szybciej napęcznieje. Następnie wlać do garnka z wodą w której się moczyła, dodać cebulę oraz liść laurowy. Gotujemy fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania fasolę posolić do smaku. W między czasie boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę włożyć na patelnię i podsmażyć. Na 15 minut przed końcem gotowania fasoli dodać przyprawę do dań z fasoli oraz koncentrat pomidorowy. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem. Wsypać majeranek, wymieszać. Gotować 15 minut. Doprawić jeszcze fasolę do smaku solą oraz pieprzem. Rozgrzać 4 łyżki oleju, wsypać mąkę zrobić zasmażkę. Następnie zasmażkę rozprowadzić w zupie. Jeszcze chwilę gotować. Danie gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 08.10.2016 23:03
Dobra fasola .
angelika14 10.08.2012 13:59
pyszna zupka
bgs1984 02.07.2012 16:11
pycha
marzenciak1985 02.07.2012 16:07
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak