Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatar wołowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 50 dag
cebula biała 1 średnia
ogórek konserwowy 4 średnie
kapary całe Smak 2 łyżka
sól
pieprz
żółtko jajek 4 szt
woda 80-100 ml
podgrzybki 10 marynowane

Przepis i sposób przygotowania na: Tatar wołowy

Kroki postępowania

1
Polędwicę dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem, mielimy maszynką lub bardzo drobno siekamy. Cebulę obieramy, również drobniutko siekamy. 2 łyżki cebuli dodajemy do mięsa. Wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Tatar wołowy foto
2
Na talerze nakładamy porcję tatara, na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy żółtko jaja.
Krok 2 - Tatar wołowy foto
3
Przybieramy drobno posiekanymi ogórkami i grzybkami, a także całymi kaparami. Posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Krok 3 - Tatar wołowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 01.07.2012 21:32
Niestety polędwica wołowa jest strasznie droga i tęskno mi do czasów, gdy jej cena była zbliżona do ceny wieprzowiny...
Beatris 01.07.2012 18:27
Z wielką przyjemnością zjadłabym porcyjkę, ale niestety to nie mój przedział cenowy (nawet "od święta").

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak