Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 800 g
mleko 2 szkl
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
ser gouda 4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Masło roztopić, pół łyżeczki odłożyć. Podsmażyć na nim mąkę. Zalać mlekiem. Gotować mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem zalać obrane, pokrojone w plastry i ułożone w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie ziemniaki. Zapiekać 45 min w 200 st. Posypać serem na 10 min przed końcem pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.06.2013 19:05
również ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak