Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 150 g
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mąka 100 g
mąka ziemniaczana 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
likier jajeczny 200 ml
cukier puder 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczk
masa 800 ml
kremówka 800 ml
Ciasto: 6 sztuk
jajko 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowy

Żółtka oddzielić od białek a następnie utrzeć je z cukrem, cukrem waniliowym i 2 łyżkami gorącej wody do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. I połączyć ją z masą jajeczną a następnie dodać przesianą mąkę i zapach.
Piec 20-25 minut w temp. 200 stopni (w tortownicy)
Biszkopt przekroić na 3 części.

600 g kremówki ubić. Dodać likier i dwie łyżki cukru. Połowę śmietany wyłożyć na spód biszkoptu. Przykryć drugą częścią ciasta i wyłożyć pozostałą kremówkę. Docisnąć trzecią częścią.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody. 400 ml kremówki ubić i dodać kawę a następnie cukier puder. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wierzchu ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 04.06.2014 07:47
rewelacyjne połączenie
anemon 27.10.2013 13:52
Kawa i likier jajeczny, to świetne połączenie.
Iwusia 04.05.2013 23:54
wspaniały ten torcik :)
etka 04.09.2012 09:51
wow
etka 04.09.2012 09:51
wow
Małgorzata106 10.08.2012 19:17
super
iknkirke 04.08.2012 10:37
smaczne
cukiereczek 27.07.2012 07:59
mniam
Katarzyna87 01.07.2012 15:16
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak