Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na urodziny 13

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5
cukru 1 szkl
mąki 1 szkl
troche bułki tartej i masła do tortownicy
polewa czekoladowa
różyczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na urodziny 13

Biszkopt:
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Żółtka starannie oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka (to możliwe, wystarczy poubijac chwilę dłużej niż zwykle!). Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut.


Zrobić krem, przełożyć tort, polać polewą i ozdowić różyczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 01.07.2012 17:27
duża imprezka bo aż 3 torty widzę wstawione :D
banaszak1994
banaszak1994 01.07.2012 14:34
może być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak