Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg w sosie selerowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler naciowy 40 dag
cebula 1 szt
masło 3 łyżki
śmietana 20 dag
ziemniaki 4 szt
olej 5 łyżek
filety z pstrąga 8 szt
cytryna 1 szt
ziarna pieprzu czerwonego 1 łyżka
koperek do dekoracji
sól,pieprz i papryka do smaku
bulion warzywny 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg w sosie selerowym

Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojony seler, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 25-30 min. Zmiksować. Obrane opłukane ziemniaki zetrzeć. Doprawić solą pieprzem i papryką. Zrumienić na oleju. Filety opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Natrzeć solą. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posypać resztą zwiórkowanego masła, skórką otartą z cytryny i czerwonym pieprzem. Piec 10 - 15 min w temp 175 st. Posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak