Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z syropem klonowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g miękkie
syrop klonowy 100 g
miód 50 g
sól szczypta
mąka 350 g
migdały 3 łyżki posiekane
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
kardamon szczypta
białko 1 szt
cukier 5 łyżek
płatki migdałowe do dekoracji
imbir szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z syropem klonowym

Do mąki dodać masło, miód, syrop klonowy, sól, sodę rozpuszczoną w jednej łyżce wody i posiekane migdały oraz przyprawy. Ze składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Z każdej porcji uformować wałek średnicy ok. 3,5 cm, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 3 godz. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wałki z ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, obtoczyć w cukrze i pokroić ostrym nożem na placuszki grubości ok. pół cm. Ułożyć je na dwóch blachach wyłożonych pergaminem. Posypać cukrem, udekorować płatkami z migdałów. Ciasteczka piec 12-15 min. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnych pojemnikach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak