Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń z konfiturą z czerwonej porzeczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 litr
laska wanilii 1 sztuka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
masło 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3 łyżki
konfitura 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń z konfiturą z czerwonej porzeczki

Wlać 0,75 litra mleka do garnka, włożyć laskę wanilii. Zagotować, dodać masło oraz 3 łyżki cukru, gotować ok 10 minut. Pozostałe mleko 250 ml wlać do wysokiego naczynia, dodać żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na gładką masę. Z mleka wyciągnąć laskę wanilii. Następnie wlewać powoli na gotujące się mleko i cały czas mieszać mleko z mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Gotować 2 minuty. Rozlać budyń do czterech salaterek. Na wierzch budyniu dodać konfiturę. Pyszny domowy budyń bez konserwantów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 29.10.2013 15:42
Dobry budyń domowy.
Dariusz8 11.07.2013 13:32
Pyszny budyń.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak