Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Juleczka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mak suchy 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka wiśniowa 2 sztuki
mleko 400 ml
ptasie mleczko 30 dag
wiśnie w syropie 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 7-8 łyżeczek
cukier 5 łyżek
bita śmietana 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Juleczka

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem -5 łyżek na sztywną pianę. Dodać żółtka, jeszcze chwilę razem zmiksować. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko. Dodać suchy mak. Delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym 180 stopni 25-30 minut. Wiśnie z syropem wlać do garnka, dolać 150 ml wody zagotować. Żelatynę namoczyć w 1|2 szklance wody. Wlać do gorącego syropu z wiśniami i rozpuścić. Odstawić do tężenia. Dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w szklance gorącej wody. Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżki i ubić śmietanę. Gdy galaretka wiśniowa będzie tężała wlewać powoli do bitej śmietany i cały czas miksować. Bitą śmietanę wyłożyć na upieczony placek. Poukładać na śmietanie ptasie mleczko wciskając w środek. Gotowe ciasto polać tężejącą galaretką z wiśniami. Można posypać wierzch mielonymi orzechami. Wstawić ciasto do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 01.01.2013 21:25
ale ciacho :)
Norgiusz 08.12.2012 13:39
piekne
Norgiusz 08.12.2012 13:39
piekne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak