Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z kaszą gryczaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek topiony 20 dag
mleko 200 ml
rosół drobiowy 60 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone z szynki 50 dag
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kasza gryczana 2 ciemna

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z kaszą gryczaną

Kaszę gryczaną zalać 4 i 1|2 szklanki gorącej wody. Kaszę posolić do smaku. Gotować do wchłonięcia się wody. Pozostawić kaszę przykrytą. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę posiekaną oraz czosnek przeciśnięty. Wyrobić masę mięsną dokładnie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie formować pulpety i ugotować we wodzie osolonej. Serki pokroić w kostkę. Mleko doprowadzić do wrzenia, włożyć pokrojony serek topiony i mieszać cały czas do rozpuszczenia się, dolać rosół drobiowy. Gotować jeszcze 5 minut mieszając. Doprawić pieprzem do smaku i ewentualnie solą. Pulpety podawać z kaszą gryczaną i sosem serowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 04.11.2016 16:41
Smaczne danie.
Sylwia56
Sylwia56 26.08.2012 18:43
pycha
Betka 03.08.2012 07:55
mniAM to cos dla mnie;)
krysia50 13.07.2012 19:40
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak