Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z porzeczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 50 dag
syrop z porzeczek czerwonych 600 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
śmietana śnieżka 2 opakowania
galaretka truskawkowa 2 opakowania
mleko 400 ml
jajko 4 sztuki
mąka tortowa 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z porzeczkami

Upiec biszkopt z 4 jajek . Ubić białka na sztywną pianę z cukrem , dodać żółtka, wymieszać . Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać.Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec biszkopt w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut. Żelatynę namoczyć w 1|2 szklanki wody , pozostawić do napęcznienia.Porzeczki wypłukać , odsączyć z wody. Syrop z porzeczek wlać do garnka , włożyć porzeczki , dolać 600 ml gorącej wody. Gotować razem 10 minut , wyłączyć gaz.Dodać namoczoną żelatynę , rozpuścić .Odstawić do tężenia.Galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Śnieżkę ubić z mlekiem . Wlewać tężejącą galaretkę truskawkową , cały czas miksować.Bitą śmietanę wyłożyć na wystudzony biszkopt . Wierzch zalać tężejącą galaretką porzeczkową. Wstawić do lodówki do schłodzenia ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 04.11.2016 16:46
Pyszne ciasto.
asiatok 20.07.2016 20:03
wygląda mega apetycznie!
Aneta25 09.09.2012 17:37
musi być pyszne
Betka 24.08.2012 07:51
pychota!!!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak