Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto brzoskwiniowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9 sztuk
mąka tortowa 9 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 9 łyżek
brzoskwinie 2 puszki
polewa czekoladowa 1 torebka
galaretka brzoskwiniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwiniowe

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli, 9 łyżek cukru, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i chwilę razem zmiksować. Proszek z mąką przesiać przez sitko, dodać do masy i lekko wymieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach ok 40-45 minut. Biszkopt wystudzić przekroić na trzy części. Brzoskwinie z puszki zmiksować z 50 ml zalewy z brzoskwiń. Włożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z ognia. Wsypać suche 2 galaretki brzoskwiniowe i mieszamy do rozpuszczenia się w masie brzoskwiniowej. Przekrojony biszkopt przekładamy gorącą masą. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia się masy brzoskwiniowej. Przygotować polewę wg przepisu i zrobić kratkę na wierzchu ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 10.03.2014 10:24
pycha,fajny przepis
Dariusz8 01.05.2013 13:40
Pysznie wygląda ciasto.
Katarzyna/kate1980 30.06.2012 23:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak