Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 30 dag
grzyby suszone 6 sztuk
marchewka 1 sztuka
por (biała część) 1|2 sztuki
olej 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto

Grzyby suszone zalać 100 ml wody. Następnie ugotować. Grzyby ugotowane pokroić w paski. Wywar dodać do gotującego się ryżu. Marchewkę obrać pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w pół plasterki. Rozgrzać olej w rondlu dodać pokrojoną marchewkę oraz por. Smażymy ok 5 minut. Następnie wsypać ryż. Smażyć mieszając 5 minut. Następnie wlewać stopniowo gorącą wodę oraz wywar z grzybów i mieszać aż ryż wchłonie płyn. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy tak 20 minut. Następnie wyłączyć ogień i pozostawić risotto pod przykryciem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 31.08.2016 20:25
Dobre danie.
Adam/ZUB3R 26.11.2012 10:40
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak