Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie kluchy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana
mąka pszenna 2 płaska łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie kluchy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mielimy co najmniej dwukrotnie na drobnym sitku. Dokładnie ugniatamy w misce. Kroimy na 4 równe części. Jedną porcję wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaki, które wyciągnęliśmy.
Krok 1 - Śląskie kluchy foto
2
Zagniatamy dokładnie jednolite ciasto. Formujemy równe kluski, które lekko rozpłaszamy i na środku robimy w nich dziurki.
Krok 2 - Śląskie kluchy foto
3
Gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut od wypłynięcia. Podajemy z sosem.
Krok 3 - Śląskie kluchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 29.08.2012 08:29
lubie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak