Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot gruszkowy ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 50 dag
woda 1,5 l
Kwas cytrynowy Prymat
mirabelki 1 kg
gruszki 2 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot gruszkowy ze śliwkami

Gruszki obrać ,umyć, osączyć, pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i włożyć do wody wymieszanej z kwaskiem cytrynowym,aby nie ściemniały.
Mirabelki umyć, osączyć, wydrylować.
Do garnka wlać wodę,dodać cukier, zagotować.
Następnie wrzucić do syropu mirabelki i gruszki,odstawić na kilka minut.
Po tym czasie owoce przełożyć do wyparzonych słoików,zalać syropem.
Słoiki zakręcić i pasteryzować ok.30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak