Rolada ziemniaczana po ormiańsku

Rolada ziemniaczana po ormiańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1.5 kg ziemniaków

  • 40dag mielonego mięsa drobiowego

  • cebula

  • po pół strąka czerwonej i żółtej papryki

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3-4 lyżki mąki pszennej

  • 2 ząbki czosnku

  • tymianek

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • olej

    2 łyżki
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać. 1/3 z nich ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, utłuc, pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć, połączyć z puree. Dodać jajko, mąke ziemniaczaną, sól i wyrobić ciasto. Posiekane cebulę, czosnek i paprykę podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem ziołami, solą i pieprzem.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkowac na niej ciasto ziemniaczane na gruby ok 2 cm prostokątny placek. Na środku wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek nadzienia i zwinąć w rulon. Roladę zawinąć w lnianą ściereczkę. Jej końce mocno związać bawełnianą nicią. Roladę włożyc do rondla z gotującą się osoloną wodą. Gotować na małym ogniu 45min. Roladę odwinąć ze ściereczki pokroić w plastry. Podawać z pikantnyim sosami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

11.07.2011 23:10
niezłe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat