Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ziemniaczana po ormiańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1.5 kg ziemniaków
40dag mielonego mięsa drobiowego
cebula
po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 lyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
tymianek
majeranek
sól
pieprz
olej 2 łyżki
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ziemniaczana po ormiańsku

Ziemniaki obrać, opłukać. 1/3 z nich ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, utłuc, pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć, połączyć z puree. Dodać jajko, mąke ziemniaczaną, sól i wyrobić ciasto. Posiekane cebulę, czosnek i paprykę podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem ziołami, solą i pieprzem.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkowac na niej ciasto ziemniaczane na gruby ok 2 cm prostokątny placek. Na środku wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek nadzienia i zwinąć w rulon. Roladę zawinąć w lnianą ściereczkę. Jej końce mocno związać bawełnianą nicią. Roladę włożyc do rondla z gotującą się osoloną wodą. Gotować na małym ogniu 45min. Roladę odwinąć ze ściereczki pokroić w plastry. Podawać z pikantnyim sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.07.2011 23:10
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak