Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 250 gram, dużych muszli (conchiglion
oliwa 2 łyżki
szpinak mrożony 450 gram
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz świeżo mielony, do smaku
parmezan starty 30 gram
ser feta 100 gram, pokrojony w kostkę
przecier pomidorowy 3 łyżki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietanka 100 ml, słodkiej, 18%
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
cukier szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra i dół).
W dużym garnku przygotowujemy wrzątek do gotowania makaronu.
Dno naczynia żaroodpornego nacieramy oliwą.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek i minutkę smażymy. Dodajemy szpinak i odrobinę wrzątku (żeby nie spalił się czosnek, a szpinak się szybciej rozmroził) i smażymy na małym ogniu, aż szpinak się rozmrozi i odparuje z nadmiaru wody. Dodajemy fetę i mieszamy aż się rozpuści i połączy ze szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie makaronowe muszle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (mają być lekko twarde, ale już elastyczne). Odcedzamy, skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy sos: z mąki i masła robimy zasmażkę. Doprawiamy solą i startą gałką. Mieszając dodajemy śmietankę zahartowaną wrzątkiem (uważamy,żeby nie porobiły się grudki, dodajemy przecier pomidorowy i trochę wrzątku żeby rozrzedzić sos. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.
Nadziewamy muszle farszem ze szpinaku i fety i układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut.
Przełączamy piekarnik na funkcję grilla, wierzch muszli posypujemy parmezanem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 11.12.2012 19:06
ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak