Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanki ryżowe z kleiku - z czekoladą i żurawiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kleik ryżowy 180 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4
cukier 1/2 szklanki
masło 250 g
wiórki kokosowe 6-8 łyżek
aromat kokosowy
czekolada mleczna 100 g
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki ryżowe z kleiku - z czekoladą i żurawiną

Wszystkie składniki wymieszaćękkim maslem - można zagnieść ręcznie lub za pomocą malaksera.
Masę owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia i układać na niej kulki, wielkości orzecha włoskiego, uformowane z masy.
Nie ukaldać zbyt ciasto, gdyż rosną w trakcie pieczenia.
W kulkach wygnieść palcem wgłębienie.
Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15 minut, aż uzyskają rumiany kolor.
Ciasteczka odłożyć do ostygnięcia.
W międzyczasie stopić czekoladę w kąpieli wodnej i płynną napełniać dziurki w ciasteczkach - na wierzch wkładać po jednej suszonej żurawinie.
Odstawić do stężenia czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.07.2012 09:24
Zapraszam do korzystania z moich przepisów, każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak