Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z farszem ziemniaczanym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt o wadze 2 kg
ziemniaki 1/2 kg
włoszczyzna 1 pęczek
kapusta czerwona 1 główka
przecier pomidorowy 6 łyżek
rosół drobiowy 600 ml
kminek 2 łyżeczki
skórka z cytryny 1 łyżka
sok z cytryny 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 3 łyżki
olej 5 łyżek
wytrawna Sherry 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z farszem ziemniaczanym

Obrane ziemniaki gotować przez 5-10 min. w osolonej wodzie. Odcedzić, pokroić na ćwiartki i wymieszać z kminkiem. Kaczkę sprawić, natrzeć w środku i na wierzchu solą i pieprzem. Napełnić ziemniakami, otwór spiąć lub zszyć. Piec 2 godz w temp 200 st. Kapustę poszatkować. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, przyprawy i olej. Wymieszać. Przełożyć na głęboką blachę. Wstawić do piekarnika na 45 min przed końcem pieczenia kaczki. Włoszczyznę pokroić na kawałki. Podsmażyć razem z przecierem pomidorowym. Zalać rosołem i dusić 30 min. Warzywa przetrzeć przez sito i zagotować, doprawić solą, pieprzem i sherry. Z kaczki wyjąć ziemniaki, mięso pokroić na porcje. Podawać z kapustą, ziemniakami i sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak