Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik po litewsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 3 szt
maślanka 0,5 litr
jajko 2 szt
koper do smaku
ogórek 1 szt
rzodkiew 3 szt
szczypior do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik po litewsku

Obieramy botwinkę i kroimy w małą kosteczkę. (Ja dodaje 3 sztuki średniej botwiny z łodygami aż do liści). Wrzucamy do garnka z wodą. Przyprawiamy kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą. Nie dodaje żadnych innych przypraw. Gotujemy ok 30minut- aż botwinka będzie miękka. Następnie taki wywar chłodzimy i wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. W między czasie obieramy ogórka i kroimy w kostkę(ogórek świeży, nie za długi). Rzodkiew, szczypior i koper myjemy i kroimy w kostkę. Wyjmujemy schłodzony wywar z lodówki i mieszamy go z maślanką. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Doprawiamy solą, cukrem i kwaskiem- już wedle swojego smaku. Podajemy z ziemniakami i skwarkami. Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 30.06.2012 16:22
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak