Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
krem czekoladowy 2 opakowania
sok z cytryny 1 cytryna
cukier 3 łyżeczki
wódka 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort

Potrzebujemy 2 biszkopty (składniki zostały podane na 1 biszkopt)
Biszkopt:
Ubić białka na sztywno, dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min.

Pieczemy drugi biszkopt tak samo

Krem zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Biszkopty przekroić na dwie części

szklankę wody, sok z cytryny, 3 łyżeczki cukru, wódkę wymieszać i nasączyć biszkopty.

Biszkopty przekładamy na zmianę kremem czekoladowym i ajerkoniakowym, zaczynamy od kremu czekoladowego tak by wierzch tortu pokryć kremem ajerkoniakowym. Dekorujemy kremem czekoladowym za pomocą szprycy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 04.07.2012 14:32
piękny i na pewno przepyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak