Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowo – czereśniowy sernik na zimno

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 15 sztuk
masło 0,5 kostki
cukier 0,5 szklanki
mleko 0,5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzki
jajko 2
GALARETKI WIŚNIOWE 2
czereśnie 250 ml
jagody 500 ml
serek homogenizowany 600 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowo – czereśniowy sernik na zimno

Kroki postępowania

1
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy dobrze się połączy dodajemy świeże jajka i ponownie miksujemy. Stopniowo, po 1 łyżce dodajemy serki homogenizowane (ja użyłam serki Danio). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, a gdy dobrze się rozpuści to łączymy ją z gorącym mlekiem, ciepłą wlewamy stopniowo do masy serowej i energicznie mieszamy łyżką.
Krok 1 - Jagodowo – czereśniowy sernik na zimno foto
2
Masa jest bardzo rzadka (wręcz jak woda), dlatego wstawiamy ją na kilka minut do lodówki, aby nieco stężała, w tym czasie na dnie tortownicy układamy ściśle biszkopty. Do nieco stężałej masy z serków dodajemy jagody, mieszamy i wlewamy do tortownicy – równomiernie rozprowadzamy.
Krok 2 - Jagodowo – czereśniowy sernik na zimno foto
3
Na masie serowej układamy wydrylowane, świeże czereśnie i wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Jagodowo – czereśniowy sernik na zimno foto
4
Na sam koniec zalewamy sernik na zimno tężejącymi galaretkami wiśniowymi, rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Krok 4 - Jagodowo – czereśniowy sernik na zimno foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.01.2013 17:50
uwielbiam jagody i czereśnie :) nigdy ich razem nie łączyłam :)
Katarzyna/kate1980 30.06.2012 23:02
śliczny
sylwia / sytofala 30.06.2012 21:36
apetyczny
Magdalena/26Mooi 30.06.2012 18:47
jest piękny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak