Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste calzone

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 350 gram
woda 200 ml, letniej
oliwa 50 ml + oliwa do posmarowania
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
drożdże 1 łyżeczki,suchych
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
pieczarki 500 gram
cebula 1 sztuka
przecier pomidorowy 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
salami 100 gram
mozarella 1 kulka
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki, posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste calzone

Z mąki, wody, oliwy, soli, cukru, bazylii i drożdży wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Smażymy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Doprawiamy.
Z przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy, soli i pieprzu robimy sos (w razie potrzeby rozrzedzamy ciepłą wodą.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 5mm(można podsypać mąką). Tniemy na kwadraty ok. 15x15cm.
Każdy kwadrat smarujemy sosem (omijając brzegi), układamy salami, pieczarki i kawałki mozarelli. Składamy na pół po przekątnej.Zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwiagr 01.07.2012 22:26
pycha
Katarzyna87 30.06.2012 14:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak