Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser francuski

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajek 6 szt
czekolada 2 tabliczki
masło 2 łyżki
rum 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser francuski

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Z białek ubić pianę, usztywniając ją łyżeczką cukru. Czekoladę zetrzeć na tarce i drobnych oczkach. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać do niego czekoladę i rozpuścić ją - najlepiej umieszczając garnuszek "na parze", czyli na drugim garnku, w którym gotuje się woda. Wlać rum, dodać żółtka i łyżkę piany. Wymieszać i poczekać aż przestygnie. Wówczas dodać pozostałą pianę z białek, lekko wymieszać. Przełożyć do miseczek i wstawić na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 21.08.2012 18:09
brzmi świetnie :)
Marta1986 05.07.2012 13:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak