Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowa roladka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 300 ml
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier pół szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka 2 łyżki
margaryna 1 kostka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
DODATKOWO:
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 opakowanie
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowa roladka

BISZKOPT Białka ubić, dodać cukier. Ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, ubić na małych obrotach miksera. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wmieszać łyżką. Ciasto wylać na brytfannę i upiec w 180 st. przez ok. 25 minut. Tak przygotowanego biszkopta jeszcze ciepłego zwinąć w wilgotną ściereczkę. Odłożyć. MASA: Zagotować 200 ml mleka. W reszcie rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny. Następnie wlać rozpuszczone składniki do gotującego się mleka. Mieszać do powstania budyniu. Potem ostudzić. Ostudzony wymieszać z margaryną. Można dodać trochę wódki. Odłożyć. Galaretkę przygotować jak pisze na opakowaniu. Włożyć do naczynia długiego a wąskiego. Odczekać aż zastygnie. Pociąć w paski. Rozwinąć biszkopta. Wyłożyć na niego masę, włożyć paski galaretek. Zwinąć znowu w szmatkę . Odłożyć na ok. 30 minut. Po tym czasie przygotować polewę, obłożyć placek. Posypać wiórkami. Na koniec pociąć w ciasteczka. PYCHA!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 24.08.2012 09:48
Świetny pomysł na ciasteczka :)
plocia 19.07.2012 22:10
ciekawe z tą galaretką w środku
halina17 30.06.2012 11:21
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak