Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka cytrynowa z papierówkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 180 g
mąka krupczatka 180 g
masło 200 g
cukier puder 6 łyżek
jajko 2
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka cytrynowa do smaku
papierówki 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka cytrynowa z papierówkami

Do miski wsypać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia, cukier puder i startą skórkę cytrynową.
Dodać posiekane masło i jajka - szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie połówki i jedną rozwałkować na wielkość formy (25*40cm) - podpiec 15 minut w temp. 180*C.
W międzyczasie obrać i grubo utrzeć papierówki - wyłożyć na ciasto, gdy jest lekko podpieczone.
Resztę ciasta rozwałkować i nakryć nim jabłka - nakłuć gęsto widelcem.
Dopiec 35-45 minut w 200*C.
Gdy przestygnie - posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 13.08.2012 11:52
pycha, bnardzo lubię
Stenka 31.07.2012 22:11
apetycznie wygląda
Habibi 27.07.2012 21:02
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
iziona 30.06.2012 07:51
Piękna szarlotka :) z ochotą wprosiłabym się na kawałeczek :)
foczka-ks 29.06.2012 23:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak