Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z jałowcem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1200 g
olej 3 łyżki
sól 2 łyżeczki
czosnek 2 ząkbki
pieprz 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kminek Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z jałowcem

Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Mieszanką dokładnie natrzeć szynkę, a ziarna jałowca powciskać w mięso.Na wierz położyć liście laurowe. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie włożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
Piec około 2 godzin.
Jeśli pod koniec pieczenia szynka będzie zbyt blada,temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.08.2013 17:31
smak musi być rewelacyjny!!!
ZEWA 30.07.2012 12:04
domowe mięsa są najlepsze no i zdrowe
Andysz 01.07.2012 19:10
mmm pychotka;)
Ewa104 30.06.2012 10:22
Uwielbiam takie domowe,pachnące mięska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak