Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z sosem - po czesku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 50 g
jajko 2
mleko 1 szkl.
masło 30 g
cukier 1-2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
<b>Sos:</b>
karkówka 750 g
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
papryka mielona 1 łyżka
smalec 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
nasiona selera 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z sosem - po czesku

PAMPUCHY:
Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże - mieszać, aż się rozpuszczą.
Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce - ostudzić.
Jajka utrzeć z solą, dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże, wsypać sól i cukier waniliowy oraz wlać stopione masło.
Wyrobić ciasto dokładnie, aż będzie odstawało od ręki.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, utoczyć wałek, pokroić w równe kawałki i uformować z nich małe bułeczki.
Układać na deseczce lub tacy posypanej mąką, nakryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły.
Kiedy wyrosną, ułożyć w parowarze lub na gazie zawiązanej na garnku.
Nakryć i gotować na parze przez 10-12 minut.

SOS:
Mięso pokroić w sporą kostkę i obsmażyć na rumiano na smalcu.
Przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości.
Doprawić do smaku i zagęścić zawiesiną z mąki i wody.

Podawać pampuchy polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 22.08.2012 20:49
dobre
Habibi 27.07.2012 21:02
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
bartek8585 29.06.2012 23:16
domowo i tradycyjnie:)) lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak