Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak curry w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 500 ml
udka kurczaka , ugotowane 2 sztuki
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
marchewka ugotowana 2 sztuki
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak curry w galarecie

Kroki postępowania

1
Mięso obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy curry (niezbyt dużo, ja użyłam ok. pół łyżeczki). Zamykamy szczelnie w pojemniku i energicznie potrząsamy, by dokładnie pokryło się przyprawą.
Krok 1 - Kurczak curry w galarecie foto
2
Jajko dzielimy na 6 równych plasterków. Na dnie każdej filiżanki układamy jeden plasterek. Szósty kroimy w kostkę i zostawiamy.
Krok 2 - Kurczak curry w galarecie foto
3
Na jajku układamy po 3-4 kawałki mięsa.
Krok 3 - Kurczak curry w galarecie foto
4
Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę (ok. 4-5 na jedną filiżankę). Rozkładamy pozostałe mięso. Na koniec dodajemy jajko pokrojone w kosteczkę. Przygotowujemy wywar: rosół podgrzewamy, wyłączamy tuż przed rozpoczęciem wrzenia. Warto solidnie go popieprzyć, by galaretka nie była mdła. Dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 4 - Kurczak curry w galarecie foto
5
Gorącym wywarem zalewamy filiżanki. Ważne, by równomiernie rozlać.
Krok 5 - Kurczak curry w galarecie foto
6
Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, by stężały. Wyjmujemy z filiżanek dopiero po całkowitym stężeniu. Smacznego!
Krok 6 - Kurczak curry w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 14.08.2012 22:24
zawsze lubiłam takie galaretki z kurczakiem :)
kate.500 02.07.2012 15:01
super
motyl 29.06.2012 18:41
super
motyl 29.06.2012 18:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak