Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczę po bałkańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drób 1 kg tuszka
bułka 100 g
oliwki kilkanaście
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 2 łyżki
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
bulion 1 szkl
cząber 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczę po bałkańsku

Kurczę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Połowę masła utrzeć, wbić żółtka, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, kilka posiekanych oliwek i cząber. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszać z ubitą pianą i napełnić jamę brzuszną kurczęcia. Posmarować resztą masła. Upiec w piekarniku w 220 st., podlewając bulionem, a następnie tworzącym się sosem. Pod koniec obłożyć tuszkę resztą oliwek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak