Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piers z gesi z imbirem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z gęsi 60 dag
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 6 sztuk
sól do smaku
brukselka 40 dag
natka pietruszki do smaku
imbir świeży 8 dag
boczek 5 plastry
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: piers z gesi z imbirem

1.Piers z gesi umyj pod biezaca woda,osusz papierowym recznikiem.Imbir obierz,zetrzyj na tarce o duzych oczkach.Mieso natrzyj sola i imbirem,obloz paseczkami boczku,wloz na cala noc do lodowki.2.Nastepnego dnia cebule obierz,drobniutko posiekaj.Czosnek obierz,pokroj w cieniutkie plasterki.Mocno rozgrzej smalec na duzej patelni,zeszklij na nim cebule i czosnek kilka minut na malym ogniu,nie przerywajac mieszania.Dodaj piers z gesi,smaz z obu stron na srednim ogniu.Podlej mala porcja wody,dus do miekkosci.3.Brukselke oczysc,oplucz,gotuj okolo 15 minut w lekko osolonej wodzie,odcedz,dobrze osacz.Podawaj z usmazona piersia gesi i ewentualnie z ziemniakami.Danie udekoruj natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak