Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

solone płaty śledziowe 60 dkg
cebula 3 sztuki
sok z cytryny wg uznania
ziele angielskie 5 ziarenek
pieprz ziarnisty 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
pieprz mielony do smaku
olej rzepakowy do zalania śledzi

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju

Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę zmienić, a śledzie moczyć kolejne 12 godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W dowolnym naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Na śledziach ułożyć warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli, kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego i ziarenko pieprzu. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy (ostatnia warstwa z cebuli). Wszystko zalać olejem (można użyć dowolnego)tak, żeby ostatnia warstwa też była w nim zamoczona. Tak przygotowane śledzie odłożyć do lodówki na ok. 2 doby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.11.2015 22:20
pyszne śledzie
ONY_za_kare 24.12.2013 11:40
prosty i pyszny śledzik!
Sylwia56
Sylwia56 23.08.2012 09:22
uwielbiam śledzie
MAR3STA 10.07.2012 22:05
smaczne rybki
MAR3STA 10.07.2012 22:05
smaczne rybki
parysek10 29.06.2012 15:24
wyśmienity
Katarzyna87 29.06.2012 13:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak