Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 4 szkl.
drożdże 10 dag
mleko 3/4 szkl.
jaja 4 szt
olej 3/4 szkl.
sól
cukier wanilinowy 1 szt
kruszonka
margaryna 1/2 kostki
cukier 1 szkl.
żółtko jajek 1 szt
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

Do miski wsypać 3 szklanki mąki , drożdże rozkruszyć po mące, wlać zimne mleko, jaja roztrzepać i wlać. Na jaja cukier, olej i sól oraz cukier waniliowy. Zasypać to mąką. Nie mieszać odstawić na noc. Rano wymieszać i wyłożyć na blachę. Następnie układać owoce. Na wierzch pokruszyć kruszonkę.
Kruszonka:
Ze składników na kruszonkę wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt rzadkie to dołożyć mąkę. Pokruszyć w rekach po owocach. Piec 40 min. w temp. 170 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak