Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding chlebowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 450 ml
rum 50 ml
cukier brązowy 100 g
masło 100 g
rodzynki 100 g
śliwki suszone 50 g
jajko 3 szt
sól 1 szczypta
chleb czerstwy 400 g
orzechy włoskie 100 mielone
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding chlebowy

Chleb zalać prawie całym mlekiem i odstawić na pół godziny - odlać tylko dwie łyżki mleka, żeby rozpuścić sodę. Śliwki i rodzynki posiekać a potem zalać rumem. Masło stopić.
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę.
Do chleba wlać masło, wsypać orzechy i wymieszać. Następnie dodać bakalie razem z rumem, mleko z sodą oraz ubite jajka. Wymieszać i wylać na natłuszczoną albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika- 180/190 stopni i pieczemy ponad godzinę( około 1 h i 20 minut. Można podawać zimne lub ciepłe, najlepiej z polewą z gorzkiej czekolady albo np.: z sosem rumowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.01.2014 17:14
zabieram się od dawna żeby taki zrobić :)
Bernadeta1 31.01.2013 13:34
ciekawy przepis nigdy nie robiłam a warto wypróbować
M. Monroe 24.11.2012 20:08
ciekawostka ...
adam1f 22.09.2012 22:13
dobry
Habibi 04.08.2012 09:47
Zawsze takie puddingi robiłam z bułek - muszę z chleba spróbować :)
dorotka0000025 25.07.2012 13:52
ciekawy pomysl
MAR3STA 02.07.2012 21:47
świetny przepis, już nie tylko bułkę tartą będę robić z czerstwego pieczywa
Anna169Hosz 29.06.2012 12:14
To moja wersja klasycznego angielskiego puddingu...jakoś trzeba wykorzystać czerstwy chleb:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak