Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 sztuk
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masa
śmietana -pocentowa 250 ml
biała czekolada 1 tabliczka
mleko 1/5 szklanki
truskawki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180stopni 25 minut. Ciasto wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.

Czekoladę drobno posiekać, roztopić w rondelku z dodatkiem mleka, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć - połowę pokroić w plasterki, drugą połowę pokroić na połówki - można zostawić szypułki. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo łyżką dodawać połowę roztopionej czekolady.

Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć połowę bitej śmietany oraz pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą częścią ciasta. Górę posmarować pozostałą śmietaną, ułożyć truskawki, polać resztą białej czekolady. Schłodzić w lodówce ok 1h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 19.08.2012 22:57
Ach, te truskawki :)
katarzynka455 29.06.2012 19:56
wygląda smacznie
1j1o1l1a1 29.06.2012 13:57
smakowite :)
halina17 29.06.2012 11:48
smaczne ciasto
stokrotka 29.06.2012 11:40
ale pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak