Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ulubiona frittata vesenki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
oliwa 6 łyżek
pomidorki koktajlowe 250 gram
parmezan starty 2 łyżki
bekon 6 plastrów
szparagi zielone kilka sztuk
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
czosnek ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ulubiona frittata vesenki

Plastry bekonu kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Podsmażamy przez chwilkę.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie przez 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem.
Pomidory myjemy i jeśli są małe to zostawiamy w całości, jeśli troszkę większe, to przekrawamy na pół.
Jajka myjemy, rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Wrzucamy posiekaną bazylię. Mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (jeśli mamy taką opcję, to najlepiej ustawić piekarnik na grillowanie).
W tym czasie na patelni (takiej, którą można używać w piekarniku) rozgrzewamy łyżkę oliwy. wlewamy masę jajeczno bazyliową, na wierzchu układamy szparagi, pomidorki i bekon. Smażymy na niewielkim ogniu, aż dół ładnie się zetnie. Przekładamy do piekarnika i dopiekamy aż zetnie się góra. Chwilkę przed wyjęciem z piekarnika posypujemy wierzch startym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michaś 29.06.2012 11:18
pycha
treonina 29.06.2012 11:11
po prostu cudowne! super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak