Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser czekoladowy z sosem żurawinowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos
żurawina 5 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
rum 1 kieliszek
mus jasny:
czekolada biała 3/4 tabliczki
jajko 1 sztuka
bita śmietana 70 ml
likier kokosowy 1 łyżka
mus ciemny:
czekolada gorzka 1/2 tabliczka
jajko 1 sztuka
śmietana 70 ml
cukier 1 łyżka
cukier wanilinowy 1/2 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy z sosem żurawinowym

Białko ubijamy. Żółtko należy utrzeć z likierem kokosowym. Można dodać rozpuszczoną żelatynę. Białą czekoladę roztapiamy, łączymy z białkiem i śmietaną.
Białka ubijamy, żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy białka i bitą śmietanę. Nakładamy do pucharków na przemian jasny i ciemny mus.
Część żurawiny rozdrabniamy i podduszamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy kieliszek rumu i całe owoce. Przestudzonym sosem żurawinowym polewamy mus.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak