Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa tajska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule dymki ze szczypiorkiem 4 szt
papryczka chili 2 szt
pomidor 3 szt
Pierś z kurczaka pojedyncza 3 szt
krewetki duże 20 szt
mleczko kokosowe 300 ml
sok z limetki 1/2 szt
olej sezamowy 2 łyżki
grzybki mun 10-15 szt
jasny sos sojowy 2 łyżki
makaron ryżowy 1/2 opakowania
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
płatki chilli
imbir świeży 3-5 cm
rosół warzywny 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: zupa tajska

Grzyby zalać wrzątkiem na 15 minut, oczyścić, pokroić. Następnie gotować z kucharkiem 10 minut> Krewetki opłukać wrzątkiem, zalać sokiem z pól cytryny i odstawić. Makaron zalać na 5 minut wrzątkiem. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć przyprawić kucharkiem i płatkami chilli. Pokroić cebulkę, chilli pokroić i drobno posiekac. Imbir przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmarzyc cebulę, papryczki oraz imbir aż się zeszkli. Dodać 1 litr bulionu, mleczko dokładnie wymieszać z zupą. Dodać grzyby. Pomidory obrać, pokroić i dodać do zupy. Dodac makaron i kurczaka. Wycisnąć do całości sok z limetki, dodać również skórkę, pod koniec jednak wyjąć. Dodać jeszcze 2 łyżki sosu sojowego. Przed podaniem dodać na kilka chwil krewetki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 28.06.2012 23:07
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak