Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z cebulą i bobem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 35 dag
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
drożdże 2 dag
DODATKOWO:
tymianek
woda letnia 1 szklanka
bób 1 szklanka
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z cebulą i bobem

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, wkruszyć do niej drożdże, dolać oliwę i wodę, dokładnie wymieszać wszystkie składniki około 5 min i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać połowę bobu i ponownie delikatnie wymieszać( ciasto jest dosyć klejące więc trzeba używać mąki do maczania dłoni)
Z ciasta uformować płaskie bułki ( 4 sztuki) i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Na wierzchu bułek ułożyć resztę bobu, lekko go wciskając, następnie cebulę pokrojona w piórka i wszystko posypać delikatnie solą i tymiankiem.
Piec w temp. 190 st do 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 28.06.2012 22:01
Pomysłowe bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak