Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser tropikalny z rumem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 1/2 kg
rum 1/2 szkl.
wiórki kokosowe 200-250 g
mleko kokosowe 2 puszki
cukier trzcinowy 1 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
mleko 1/4 szkl.
budyń bananowy 2 op.
bita śmietana
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Deser tropikalny z rumem

Wiórki kokosowe zmielić malakserem lub młynkiem do kawy, aby były drobniejsze.
Rodzynki zalać wrzątkiem, nakryć i odstawić do ostygnięcia - odcedzić dokładnie.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami chłodnego mleka, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Budyń bananowy rozpuścić w kilku łyżkach mleka.
Mleko kokosowe wlać do garnka, wsypać cukier waniliowy i trzcinowy i gotować, aż powstanie jednolity płyn i cały cukier się rozpuści.
W gorącym mleku rozprowadzić budyń i mieszać, aż zgęstnieje.
Żelatynę dodać do budyniu i dalej mieszać, najlepiej mikserem, aż się rozpuści.
Do blendera z dużym (najlepiej szklanym) dzbankiem wsypać rozdrobnione wiórki oraz namoczone rodzynki i rum - zmiksować.
Dolać masę budyniowo-kokosową z żelatyną i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelać porcje do pucharków lub salaterek i odstawić do zupełnego ostygnięcia - schłodzić przed podaniem.
Podawać z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.07.2012 07:01
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
ewka1978 28.06.2012 21:37
coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak