Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik figowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopty podłużne 200 g
żółtko jajek 4 szt
cukier 3/4 szkl
wino musujące 1,5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
mleko 3-4 łyżki
bita śmietana 1 szkl
figi suszone 200 g
osłodzony napar herbaty 1/2 szkl
rum 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik figowy

Żółtka ubić z cukrem na parze. Nie przerywając ubijania, powoli wlewać szklankę wina. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Ostudzić, ciągle ubijając i wymieszać z bitą śmietaną. Wstawić do lodówki. Figi opłukać i moczyć 15 minut w reszcie wina. Potem podgrzewać tak długo aż owoce zaczną się rozpadać. Dno i boki tortownicy wyłożyć 2/3 biszkoptów. Skropić częścią ponczu. Wyłożyć połowę masy. Na niej ułożyć resztę biszkoptów (skropić je ponczem) i przykryć resztą masy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 28.06.2012 21:40
PYSZNOŚCI PALCE LIZAĆ :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak