Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Agrest w słoiku na zimę

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 2 kg
cukier
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Agrest w słoiku na zimę

Kroki postępowania

1
Zebrany agrest dokładnie myjemy i osuszamy (myjemy przed obrywaniem ogonków, aby później nie uciekły soki). Agrest pozbawiamy szypułek i przekładamy do słoików.
Krok 1 - Agrest w słoiku na zimę foto
2
Agrest luźno wkładamy, tak aby później zmieścił się cukier. Do każdego ze słoiczków wsypujemy po 4 łyżki cukru a następnie wlewamy wrzącą wodę, tak aby pozostało nieco wolnego miejsca, ale przykryła owoce
Krok 2 - Agrest w słoiku na zimę foto
3
Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut - idealnie sie przechowują i dobrze smakują.
Krok 3 - Agrest w słoiku na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 10.01.2013 15:44
ludzie często pytają co można zrobić z agrestem, a przepisów jak na lekarstwo. Szczególnie tych sprawdzonych...
anja3107 03.09.2012 12:15
ciekawy przepis
anja3107 03.09.2012 12:15
ciekawy przepis
Ewelina47 18.08.2012 21:32
nigdy tak nie robiłam, ciekawe jak smakuje
Ewelina47 18.08.2012 21:32
nigdy tak nie robiłam, ciekawe jak smakuje
agataw1990 11.08.2012 13:31
ciekawe, nigdy nie robilam
Izabela/bella81 07.08.2012 08:21
ja też mam zaprawione kompoty i dżemy z agrestu :)
KasiaK90 26.07.2012 13:41
też takiego nigdy nie próbowałam:/ niestety
Sroczka 28.06.2012 22:36
Ja również nie miałam okazji takiego skosztować.
Paweł10 28.06.2012 22:11
nigdy nie jadłam takiego ze słoika :)
IZABELA29 28.06.2012 21:18
dawno agrestu nie jadłam ,swojego w ogrodzie nie mam niestety....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak