Zupa ziemniaczano-koperkowa ze smażoną cebulką

Zupa ziemniaczano-koperkowa ze smażoną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4-5 szt.
  • marchewka

    2 szt.
  • cebula

    1-2 szt.
  • seler korzeniowy

    1/4 szt.
  • makaron fale, kokardki lub świderki

    200 gramów
  • koperek

    1 pęczek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • lubczyk

    2 gałązki
  • pietruszka korzeń

    0,5-1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę lub bulion zagotować z selerem, pietruszką, lubczykiem i połową cebuli. Marchewkę pokroić na plasterki i wrzucić do wywaru. Po około 10-15min gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą na wpół ugotowane wrzucić makaron. Na patelni podsmażyć resztę cebuli pokrojonej w kostkę - musi się porządnie zarumienić. Gdy makaron będzie miękki wyjąć z zupy liście lubczyku, seler, połówkę cebuli i pietruszkę, po czym dodać usmażoną cebulkę i posiekany drobno koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marta1371

05.07.2011 23:23
Po prostu smaczna!

IlonaAlbertos

23.04.2011 00:31
Takie zupy są najlepsze.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat