Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser bananowo-cytrusowy do słoików

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 2-3 szt.
limonka 1 szt.
pomarańcze 2-3 szt.
migdały 1/3 szkl.
cukier waniliowy 3 op.
mleko kokosowe 2 puszki
kasza manna 4-5 łyżek
aromat rumowy
wiórki kokosowe 5-7 łyżek
cukier trzcinowy 1 szkl.
budyń śmietankowy 2 op.
śmietanka słodka 12% 1/2 szkl.
sól duża szczypta
banan 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Deser bananowo-cytrusowy do słoików

Mleko kokosowe przelać do garnka i zagotować z solą, cukrem waniliowym i trzcinowym.
Budyń rozpuścić w słodkiej śmietance i wlać na gotujące mleko kokosowe i mieszać, aż zgęstnieje.
Migdały uprażyć na suchej patelni na rumiano i wymieszać z budyniem.
Dosypać wiórki kokosowe oraz grysik i wymieszać mikserem - nakryć i pozostawić do ostygnięcia.
Banany (bardzo dojrzałe) obrać, pokroić, wrzucić do blendera, dodać sok z cytryn, pomarańczy i limonki oraz trochę aromatu rumowego - zmiksować.
Kiedy budyń przestygnie - wymieszać z masą bananową.
Jeśli masa jest bardzo gęsta - można dolać nieco mleka lub śmietanki.
Zapakować masę do średnich słoiczków, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.07.2012 20:55
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak