Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Feta marynowana w piklach

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

feta 1 op.
pieczarki marynowane 1/3 szkl.
cebulki w occie 1/4 szkl.
korniszony kilka szt.
seler konserwowy 1/3 słoiczka
papryka konserwowa kilka kawałków
oliwki zielone 5 szt.
oliwki czarne 5 szt.
kukurydza 1/2 puszki
cytryna 1 mała
zioła do smaku
oliwa 5-7 łyżek
miód lipowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
pieprz kolorowy do smaku
zalewa z ogórków 2 łyżki
zalewa z papryki 2 łyżki
zalewa z ogóków 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Feta marynowana w piklach

W słoiku wymieszać zalewy (marynaty) z warzyw, oliwę, miód, pieprz, zioła, wyciśnięty czosnek i sól do smaku.
Paprykę z zalewy pokroić w paski, korniszony w plasterki, pieczarki w małe cząstki, cebulki i oliwki na połówki, serer przesiekać.
Dodać sok z cytryny i nieco startej skórki - wcześniej cytrynę wyszorować i sparzyć.
Fetę pokroić w kostkę i połączyć z warzywani i osączoną kukurydzą - ostrożnie wymieszać, aby ser się nie rozpadł.
Włożyć sałatkę do słoja i szczelnie zamknąć - najlepiej do tego celu nadają się słoje z uszczelnioną pokrywką i sprężyną.
Odwracać słój ostrożnie dnem do góry, aby wszystkie składniki równomiernie pokryły się sosem - wstawić do lodówki na 24-48 godzin często odwracając słoik.

Sałatkę podawać do potraw z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 03.09.2012 10:54
mm pycha;)
Habibi 21.07.2012 20:58
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak