Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto na pierogi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 1 szt
olej 1 łyzka
woda 0,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto na pierogi

Mąkę wsypuję do miski, wbijam jajko, dodaje olej i lekko mieszając dodaję ciepła wodę. Wg mnie ciepła woda sprawia, że ciasto jest bardziej plastyczne i lepsze do lepienia. Składniki łączę i wykładam na stolnice i wyrabiam dokładnie ciasto podsypując mąką. Ja osobiście nie rozwałkowuję ciasta i nie wykrawam krażków mój sposób jest taki, że z ciasta formuję wałeczki i kroje na kawałki, potem je spłaszczam i dopiero wałkuję każdy z osobna i nadziewam odpowiednim farszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 20.10.2012 15:56
bardzo dobre
adelajda 01.09.2012 09:33
ciasto robię bez jajka , super sposób na samo rozwałkowywanie i sklejanie !
Monika63 15.07.2012 14:52
robię podobnie
Motorek 14.07.2012 08:43
bardzo fajny
ziutula
ziutula 13.07.2012 10:26
dobry przepis na pierogi zawsze się przyda...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak