Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwiny i żółtej cukinii

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraczki młode 3
szczypior
ziemniaki 6
Kwas cytrynowy Prymat
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwiny i żółtej cukinii

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie potrzebne warzywa. Cukinię dokładnie myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry.
Krok 1 - Zupa z botwiny i żółtej cukinii foto
2
Łodyżki z botwinki (bez liści) kroimy w ok. 1 centymetrowe kawałki, natomiast z buraczków ściągamy delikatnie skórkę i kroimy je w cienkie plastry. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a szczypior dość grubo siekamy.
Krok 2 - Zupa z botwiny i żółtej cukinii foto
3
Do garnka z wodą wkładamy ziemniaki, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy, po 10 minutach dodajemy botwinkę oraz cukinię (dodajemy wtedy odrobine kwasku), kiedy wszystkie warzywa są miękkie dodajemy szczypior i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Zupa z botwiny i żółtej cukinii foto
4
Gotową zupę przelewamy na talerze, można zabielić śmietaną.
Krok 4 - Zupa z botwiny i żółtej cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 20.08.2012 10:58
Podoba mi się połączenie botwinki i cukinii....
suzana 28.06.2012 16:29
uwielbiam!
Paweł10 28.06.2012 14:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak